Gå på opdagelse i orkideerne
Den bornholmske forfatter og naturvejleder Søren Sillehoved har en stor viden om Bornholms varierede natur, og i den varmere del af året bruger han en stor del af sin tid på at guide folk – både lokale og turister – rundt i øens mange smukke landskaber. Og vidste du for eksempel, at der på Bornholm er hele 15 forskellige arter af orkideer? Mange af dem står lige nu i blomst.
– På verdensplan er der tusinder af arter af orkideer, langt de fleste i troperne. Dér vokser de oppe i træerne og opfanger fugt fra luften med deres lange trevlede rødder. Alle orkideer her i den tempererede verden vokser med rødderne nede i jorden, forklarer Søren Sillehoved indledningsvis.
Bornholms mest almindelige orkide er tyndakset gøgeurt.
– Den vokser i mange små skove, marker og grøftekanter. Arten er mere almindelig på Bornholm end andre steder i landet, og i nogle små skove kan der i maj være tusindvis, der næsten oplyser skovbunden med lilla farver. På latin hedder arten Orchis mascula, der betyder mandens testikler og hentyder til de ovale rodknolde nede i jorden. Det danske navn kommer fra den tynde og lange stilk, den blomstrer altid når gøgen kukker. Navnet gøgeurt har den til fælles med andre danske orkide-arter, og den højde er fra 20-50 cm.
– Nogle orkideer vokser i løvskove – det gør sommerens skovhullæbe – andre i sandede fyrreskove, hvilket den hvide knærod foretrækker. Arten har ingen blade, og den kan ligne en stump hvid koral. På afgræssede overdrev kan man finde hvide skovgøgeliljer, enkelte steder vokser den sjældne hyldegøgeurt. Meget poetisk kaldes den Adam og Eva, da den findes i gule og røde farver, der altid vokser sammen. Der er en pæn bestand på Langebjerg ved Sandvig, den blomstrer i april og maj. Maj gøgeurt har brede blade med sorte pletter, den skal helst have fugtige forhold.
Særpræget bestøvning
Søren Sillehoved fortæller, at de orkideer, vi ser er i blomst lige nu, blev grundlagt for to år siden, for det er en langsom proces for et lille frø at blive til en orkide med blomster, og det sker også kun hvis der findes bestemte svampe i jorden. Der ud over indeholder orkideer ikke nektar, der kan tiltrække insekter.
– Humlebier og almindelige bier lokkes af blomsterlæbens gule farve og lugten af blomsternes stærke lugt. Hverken humlebier eller andre bier har snabler, der er lange nok til at nå sporen med blomsterstøvet. Derfor bruger orkideen en anden taktik: dens blomsterstøv sidder for enden af to støvkøller med små klæbeskiver. Når bierne lander på orkideens blomsterlæbe, frigøres køllerne og hamrer ind på biens hoved og klæber sig fast. Bien flyver fortumlet videre, et øjeblik efter bøjer støvkøllerne sig fremad og bliver afsat på den næste orkide, der bliver bestøvet.
Gode steder at se orkideer
Søren Sillehoved pointerer, at en af Bornholms bedste orkide-lokaliteter er de små fugtige strandenge øst for Bølshavn.
– På landevejen Bølshavn-Svaneke er der ved det sidste hus en lille parkeringsplads ved klippekysten. Da engene er afgræsset, er stedet indhegnet, og fra lågen følger man stien mod højre. Kort efter ses de små enge omgivet af klipper med små søer. De kaldes for 'rock pools' (fra engelsk), og de små vandhuller skyldes havvand, der med solens hjælp er blevet til ferskvand med strandtudser og salamandere. På de her små enge er der mange sjældne blomster, samt fem forskellige arter af orkideer.
– I juli blomstrer plettet gøgeurt med slanke plettede blade. Den kan kendes på sin blegviolette farve og den brede blomsterstand, der er spids foroven. Midt i juli er turen kommet til sumphullæbe, en orkide med små røde blomster og en hvid læbe. At så mange forskellige orkideer samlet på et så lille areal er i øvrigt meget sjældent, pointerer Søren Sillehoved.
Og så er Bølshavn i det hele taget et skønt sted at se på natur. Der er klipper og hav. Koret fra de kvækkende strandtudser kan i stille vejr høres på flere kilometers afstand, og blomsterne, vandhullerne og orkideerne er medvirkende til, at stedet er en rigtig lille naturperle.
Denne Uges Bornholm app
Download vores app
Få de bedste kort på hånden med din digitale nøgle til øens skjulte skatte, sjove oplevelser og bornholmske lækkerier.
Følgende funktioner er inkluderet
- Altid opdateret aktivitetskalender
- Smart digital kultur- og restaurantguide
- Digital udgave af magasinet med arkiv over tidligere udgaver
LÆS MAGASIN DIGITALT
ANNONCERING
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration