Oluf Høst museet skal opleves

Oluf Høst museet skal opleves
KULTUR | 10. APR 2025 • 12:03
Af:
Søren Sorgenfri
KULTUR
10. APR 2025 • 12:03

Oluf Høst museet er i sig selv en attraktion. De rustikke trægulve, rummenes ro og charmerende atmosfære og med den smukke museumshave som stedets grønne hjerte. En have der kalder på, at man sætter sig ned og lader den hektiske hverdag bag sig og tager indtrykkene fra Oluf Høst malerierne ind til eftertænksom bearbejdning. Oluf Høst museet er ikke et af landets arealmæssige største, men de er hjemsted for en udstilling for en af Danmarks vigtigste malere, og hvis værker fortsat fascinerer kunstelskere både nationalt og internationalt. Født i Svaneke på Bornholm, fandt Høst sin dybeste inspiration i øens særegne landskaber og det unikke lys, som han formåede at indfange med en bemærkelsesværdig intensitet, der ikke er mange tidligere eller nuværende kunstmalere forundt.

Efter at have studeret ved forskellige kunstskoler i København, herunder Kunstakademiet og Harald Giersings skole, vendte Høst tilbage til Bornholm i 1929. Her bosatte han sig i Gudhjem, hvor han købte ejendommen "Bognemark", der blev et centralt motiv i mange af hans malerier. Han malede gården omkring 200 gange under forskellige lys- og vejrforhold, hvilket vidner om hans fascination af stedets atmosfære. Den fascination som du sikkert oplever af den bornholmske natur, fik igen og igen Høst til at finde pensel og maling frem og tak for det.

Den kunstneriske arv som man kan opleve på Oluf Høst Museet i Gudhjem, indrettet i hans tidligere hjem, tager du med dig videre, men sæt dig gerne i haven og lad oplevelsen sætte sig.

To nye særudstillinger på Oluf Høst Museet

Udover nye lydfortællinger og museets enestående faste samling, kan du denne sæson også opleve to unikke særudstillinger. I villaen kan du rejse tilbage til 1930erne og blive klogere på det enestående slægtskab, som opstod mellem mestermaleren Oluf Høst og hans eneste elev, selveste Sven Havsteen-Mikkelsen.

I sommeratelieret kan du opleve John Kørner, en af landets fremtrædende samtidskunstnere, med en højaktuel totalinstallation, hvor virkelige problemer tematiseres i mødes mellem vand og landskab.